Turystyka Wiejska Bez Tajemnic

Bezpieczna kwatera

Wielu turystów zmienia swoje plany wakacyjne – w miejsce zagranicznych wyjazdów wybierając właśnie polskie gospodarstwa agroturystyczne, które znajdują się z dala od ośrodków miejskich. Przestrzeń i ustronność, dają szansę na wypoczynek całym rodzinom czy wybranemu przez nas towarzystwu. Nie można się więc dziwić, że daje to poczucie bezpieczeństwa.

Pandemia sprawiła, że właściciele gospodarstw agroturystycznych musieli odnaleźć się w nieznanych dotąd realiach i zmierzyć z rygorystycznymi wytycznymi bezpieczeństwa sanitarnego. Zważywszy na fakt, że każde gospodarstwo ma swoją specyfikę, działa w innym środowisku przyrodniczym i kulturowym, podejmowanie właściwych decyzji organizacyjnych i finansowych, było i jest ogromnym wyzwaniem. W dobie konkurencji, od pomysłowości kwaterodawców zależy, czy ich obiekt stanie się celem turystycznych wojaży. Pomysłowość w przygotowaniu oferty z zachowaniem wszystkich wytycznych jest obecnie kluczem do sukcesu!

Bezpieczna kwatera to gospodarstwa, które stosują procedury bezpieczeństwa zdrowotnego. Celem bezpiecznej kwatery jest identyfikacja i upowszechnienie dobrych praktyk w zakresie wdrożenia w wiejskiej bazie noclegowej działań związanych z podwyższonymi standardami epidemiologicznymi, a także wszelkimi działaniami polegającymi na dostosowania oferty do nowej sytuacji wynikającej z pandemii COVID-19 oraz wymagań prozdrowotnych turystów.

Ważne aby obiekt spełniał określone wymagania:
Posiadać opracowany i widoczny regulamin bezpiecznego pobytu zgodny z zaleceniami GIS.
W obiekcie powinny być widoczne instrukcje dezynfekcji i mycia rąk.
Obiekt powinien być wyposażony w certyfikowane płyny do dezynfekcji.
Osobie/grupie osób wynajmowany jest na wyłączność pokój z łazienką lub Samodzielna Jednostka Mieszkalna.
W przypadku świadczenia wyżywienia, powinny być:
wyznaczone stoliki dla poszczególnych pokoi, wyznaczone godziny korzystania ze stolików, żywność dostarczana bezpośrednio do pokoi.
W przypadku oferty samodzielnego przygotowania posiłków (w kuchniach ogólnodostępnych dla gości) wyznaczone powinny być godziny korzystania z kuchni.
Sprzęt turystyczny udostępniany gościom (np. rower, kajak itp.), powinien być dezynfekowany po każdym użyciu.
Zabawki, sprzęt oraz dekoracje powinny być łatwe do dezynfekcji.
Obiekt powinien być dezynfekowany po każdym wyjeździe Gości

Materiały do pobrania

brak plików do pobrania
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ta strona używa cookies i podobnych technologii.

Pozostając na stronie zgadzasz się na korzystanie z ciasteczek w przeglądarce oraz technologii partnerów zewnętrznych. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie cookies – opuść stronę.