Turystyka Wiejska Bez Tajemnic

Specjalizacje w turystyce wiejskiej

Rosnące oczekiwania i świadomość turystów sprawiają, że wiele gospodarstw agroturystycznych oraz obiektów turystyki wiejskiej, zaczyna się specjalizować. Duża konkurencja wymusza potrzebę wyróżnienia się, w czym pomaga wybór specjalności. Polega to na podniesieniu standardu zakwaterowania, ale także na poszukiwaniu atrakcji, które mogą być oferowane przez samo gospodarstwo lub jego otoczenie. Dlaczego warto się specjalizować? Oznacza to lepsze dostosowanie się do konkretnych kategorii klientów, łatwiejsze dotarcie do turystów, bardziej efektywny marketing, bardziej rozbudowaną ofertę i wyższą konkurencyjność nad ofertami ogólnymi.

Dla rodzin z dziećmi
Jeśli nastawiamy się na przyjmowanie rodzin z dziećmi, warto zadbać o dodatkowe wyposażenie obiektu w krzesło-stolik, łóżeczko, wanienkę, zabezpieczenia (kontakty, schody), stały dostęp do urządzeń służących do przygotowania i podgrzewania potraw dla dziecka. Istotny jest również wyposażony kącik zabaw (w pomieszczeniu), przybory do malowania, dostępna informacja o atrakcjach dla dzieci znajdujących się w pobliżu kwatery. Głównym atutem jest plac zabaw (min. 3 urządzenia). Piaskownica, ze względów higienicznych, powinna być zamykana lub przykrywana. Jest to miejsce, które w szczególności powinno być bezpieczne pod względem zdrowotnym, więc niedostępne dla zwierząt domowych (i nie tylko) psów i kotów. Piasek powinien być wymieniany przynajmniej jeden raz – przed sezonem. Zwróćmy uwagę, by wszystkie urządzenia dostępne dla dzieci były stabilnie zainstalowane.

Poznaj obiekty – DLA RODZIN Z DZIEĆMI – kliknij

Dla Grzybiarzy

Jeśli nasz obiekt odwiedzają grzybiarze, warto zapewnić im informację o terenie i występujących gatunkach grzybów, plansze lub/i atlasy grzybów jadalnych i niejadalnych. Potrzebna będzie również informacja o możliwości parkowania samochodu w lesie, a także o wyznaczonych miejscach do obróbki wstępnej grzybów. Przyda się też kuchnia lub aneks kuchenny umożliwiający przygotowanie potraw i przetworów z grzybów, pomieszczenie do przechowywania sprzętu i odzieży grzybiarzy, suszarnia grzybów z informacją o zasadach korzystania.

Poznaj obiekty – DLA GRZYBIARZY – kliknij

Dla Wędkarzy

Wędkarzom przyda się informacja o terenach wędkarskich w okolicy, a także o możliwości wykupienia zezwolenia na wędkowanie. Warto zadbać o wyznaczone miejsce do obróbki wstępnej ryb, kuchnię lub aneks kuchenny umożliwiający przygotowanie potraw z ryb, jak też pomieszczenie do przechowywania sprzętu i odzieży wędkarzy.

Poznaj obiekty – DLA WĘDKARZY – kliknij

W Siodle

Aktywny wypoczynek turystów w siodle, wymaga zapewnienia koni wierzchowych, gwarancji czystości i bezpieczeństwa użytkowania koni, posiadania wykwalifikowanych instruktorów oraz odpowiedniego sprzętu jeździeckiego. Musimy umożliwić gościom bezpieczną jazdę w teren, wyznaczyć i ogrodzić miejsce do nauki jazdy. Warto zadbać o ubezpieczenie działalności związanej z końmi. Należy rozwijać usługi z zakresu (do wyboru): jazda konna, nauka jazdy konnej, hipoterapia, edukacja szkolna związana z końmi.

Poznaj obiekty – W SIODLE – kliknij

Kwatera u ekorolnika

Kwatera taka funkcjonuje w ramach gospodarstwa rolnego działającego w oparciu o ekologiczne metody produkcji. Wykorzystywane powinny być tam alternatywne (odnawialne) źródła energii elektrycznej (np. panele słoneczne, energetyka wiatrowa) i cieplnej (np. panele słoneczne, pompy ciepła, geotermia, biomasa). Na wyposażeniu obiektu muszą znajdować się co najmniej dwa urządzenia energooszczędne (sprzęt AGD/ elektronika/oświetlenie, klasa A). Ważne, by gospodarka odpadami i ściekami w takich miejscach, prowadzona była w zgodzie z prawem (segregacja odpadów), a ścieki odprowadzone były do przydomowej oczyszczalni lub kanalizacji wiejskiej/szczelnego szamba. W obiekcie muszą być wykorzystywane środki ulegające biodegradacji/przyjazne dla środowiska (myjące/piorące/czyszczące) oraz dostępne ulotki/broszury  informacyjne z zakresu działań i zachowań pro-środowiskowych. Co istotne, większość składników wykorzystywanych do przygotowania posiłków w takich obiektach, to produkty własne lub tradycyjnych.

Materiały do pobrania

Formularz z wymaganiami do wszystkich specjalizacji.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ta strona używa cookies i podobnych technologii.

Pozostając na stronie zgadzasz się na korzystanie z ciasteczek w przeglądarce oraz technologii partnerów zewnętrznych. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie cookies – opuść stronę.