Minimalne wymagania dla pokoi noclegowych
Wymagania do innych obiektów hotelarskich takich jak obiekty turystyki wiejskiej określone zostały w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. (Dz.U.2017.2166 t.j. z dnia 2017.11.24) w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, a szczegółowy zakres wyposażenia uregulowany został w Załączniku nr 7 do rozporządzenia, określając minimalne wymagania co do wyposażenia dla innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie.
• Powierzchnia użytkowa pokoju, powinna być dostosowana do ilości przebywających w nim osób – minimalna powierzchnia dla pokoju 1 osobowego powinna wynosić 6m2, dla 2 osobowego 10m2, zaś dla większych pokoi należy przewidzieć dodatkowo 2m2 dla każdej osoby, czyli np. dla pokoju 3 osobowego powierzchnia minimalna to 8m2 Ponieważ mówimy tutaj o powierzchni użytkowej, to powierzchnia użytkowa pokoju ze skosami nie będzie taka sama jak całkowita powierzchnia pokoju. W takim przypadku powierzchnie użytkową pokoju liczymy następująco – obliczamy powierzchnię pokoju przy wysokości minimum 220 cm, następnie dodajemy 50% powierzchni obliczonej pomiędzy wysokością 140cm a 220cm. Dla wysokości poniżej 140 cm powierzchni użytkowej nie wyliczamy. Przy skosach warto również zwrócić uwagę na odpowiednie ustawienie łóżek, których nie należy wstawiać ich pod skosami, a te powierzchnie wykorzystać jako miejsce na szafki.
• Wyposażenia pokoi w odpowiednie meble, w ilości odpowiadającej ilości osób w pokoju. Dla każdej osoby musimy zabezpieczyć wygodnie miejsce do spania, miejsce do przechowywania rzeczy osobistych, krzesło i miejsce przy stole. Załącznik Nr 7 określa minimalne wymiary łóżek/materacy, które wynoszą, dla 1-osobowych 80×190 cm i 2-osobowych 120x190cm. Nie zalecamy stosowania wersalek, ponieważ nie są wygodne. Przy każdym łóżku powinna znaleźć się lampka nocna lub inny rodzaj oświetlenia, umożliwiający czytanie oraz szafka lub półka. Wyposażenie musi być bezpieczne, wykonane z bezpiecznych materiałów, najlepiej z naturalnych takich jak drewno.
fot. Zagospodarowanie pokoju gościnnego
1. Minimalne wymagania dla węzłów higieniczno-sanitarnych (łazienek i WC)
Łazienki (zwane węzłami higieniczno- sanitarnymi), mają istotny wpływ na pobyt i zadowolenie gości. Minimalne wyposażenie łazienki stanowi: kabina prysznicowa lub wanna, umywalka z szafką, lustro z oświetleniem, kosz na odpadki, wieszaki oraz półki. Gość w udostępnionej łazience powinien czuć się swobodnie, w zasięgu ręki mieć to co jest niezbędne do codziennej toalety. Bardzo ważną jest jakość wyposażenia, wygląd, estetyka, funkcjonalność i łatwość utrzymania w czystości. Najlepiej sprawdzić to na sobie i wtedy ocenić czy wszystko jest w porządku, czy czegoś nie brakuje, czy wszystko znajduje się na odpowiednim miejscu.
2. Obowiązkiem właściciela gospodarstwa agroturystycznego/obiektu turystyki wiejskiej jest
umożliwienie gościom dostępu do ciepłej i zimnej wody. Zimna woda powinna być dostępna przez
całą dobę, natomiast ciepła minimum 2 godziny rano i 2 godziny wieczorem, o ustalonych porach, o czym należy gości poinformować.
3. Jeżeli planujemy prowadzenie działalności turystycznej przez cały rok musimy pamiętać
zabezpieczeniu ogrzewania w całym obiekcie w miesiącach od października do kwietnia, gwarantując w pomieszczeniach temperaturę minimum 18st.C.
fot. Umieszczenie apteczki w dostępnym i widocznym miejscu
W przypadku stwierdzenia w czasie kontroli, że dany element wyposażenia nie spełnia kryteriów, organ kontrolujący wydaje zalecenia pokontrolne, i określa termin do 3 miesięcy na wdrożenie zalecanych zmian, pod rygorem możliwości zmiany zaszeregowania obiektu do rodzaju i kategorii albo wszczęcia postępowania w sprawie uchylenia zaszeregowania obiektu do rodzaju i kategorii.